
Bloemkool, broerenkool, broccoli, Chinese kool, daikon, koolrabi, paksoi, koopraap, mizuna, palmkool, radijs, rammenas, rode kool, groene kool, savooikool, spruiten, waterkers, rucola, tuinkers, waterkers, … zijn allemaal kruisbloemigen.
Snij je kruisbloemigen door dan zie je een stam, blad en knop in de vorm van een kruis. Vandaar hun naam.
WAT MAAKT DEZE GROENTEN ZO SPECIAAL?
Uit de kruisbloemigen wordt er in je spijsverteringsstel DIM = di-indolyl- methaan gevormd. Je vrouwelijk hormoon oestrogeen wordt in je lever afgebroken tot verschillende metabolieten nl. 2-, 4- en 16 hydroxy oestrogeen. Terwijl 2 hydroxy oestrogeen je beschermt tegen de ontwikkeling van schadelijke tumoren, stimuleren 4- en 16 hydroxy oestrogeen net de ontwikkeling ervan.
Door dagelijks bovenstaande groenten te nuttigen, wordt de vorming van deze schadelijke metabolieten beperkt.
HIerdoor neemt de kans op oestrogeendominantie af en wordt de balans tussen schadelijke en onschadelijke metabolieten in goede banen geleid.
Natuurlijk op voorwaarde dat je lever zich in een optimale conditie bevindt.
Tracht dagelijks bij minstens 1 maaltijd, beter is bij elke maaltijd, tenminste 1 groente uit deze familie te nuttigen.
EEN VOORBEELDJE:
Zoals je hierboven al kon lezen, behoren boerenkool, broccoli en koolrabi allemaal tot de familie van de kruisbloemigen.
– Daarnaast is boerenkool rijk aan oplosbare vezels, heeft het ontstekingswerende eigenschappen en draagt het bij aan de productie van nieuw bindweefsel.
– Koolrabi is een meer reinigende groente en helpt om oude vetten uit je lichaam te verwijderen.
– Broccoli stimuleert zowel je metabolisme als je galproductie waardoor de vorming van overtollig vet (denk maar aan cellulitis) voorkomen wordt.
Dit heb je nodig:
* 1 bos boerenkool * 1 broccoli * 1 middelgrote koolrabi * 1 rode ajuin * 1 middelgrote wortel * 1 teentje verse look * 2 eetlepels witte amandelpasta * sap + schil van 1 limoen * 1 koffielepel kardemompoeder * handvol verse koriander * voldoende kruidenzout * 1 eetlepel salade du pecheur * voldoende water.
Zo maak je het:
* Rasp de wortel en de koolrabi, snij de broccoli in roosjes, snij de rode ajuin in dunne plakjes. Scheur de bladeren van de boerenkool van de dikke nerf en scheur deze in kleiner stukjes, snij de nerf in heel fijne plakjes.
* Blancheer alle groenten tot deze beetgaar zijn.
* Meng alle ingredienten voor de saus.
* Meng de saus onder de groenten.
* Besprenkel de salade met de salade du pecheur.
Smakelijk