
Meer en meer lezen we onheilspellende artikelen over de effecten van de zon op onze huid.
De huidkankers steken hun kop op, we zouden de zon moeten mijden, ons insmeren met factors + 50, jonge kinderen helemaal bedekken, …
Maar wat we misschien niet beseffen is dat we zonder de zon niet kunnen leven: de zon is onze levensenergie.
Elke dag ‘eten‘ we zonlicht. Niet letterlijk en rechtstreeks maar wel onrechtstreeks namelijk door het eten van groenten.
In tegenstelling tot planten kunnen we niet naar buiten gaan, met onze armen in de lucht zwaaien en zonlicht verzamelen om onszelf van brandstof te voorzien. Planten kunnen dit wel. Door fotosynthese zetten ze zonlicht om in verschillende vormen van koolhydraten. Koolhydraten, basisbrandstofbron voor mens en dier. Koolhydraten zijn omgebouwde opslagplaatsen van zonne-energie die voornamelijk afkomstig is van de planten-wereld.
Zelfs als kies je om vlees te eten, ook dan nog consumeer je zonlicht via het dier dat de planten consumeerde, dat vlees werd en vervolgens gegeten wordt.
Nadat planten het werk hebben gedaan om zonlicht op te vangen en om te zetten in koolhydraten, zijn wij mensen in staat om het zonlicht te herstellen door ons proces van spijsvertering om bruikbare energie te worden. Ons lichaam is ontworpen om dit te doen als een perfect compliment aan de plantenwereld.
Onze spijsvertering is het portaal waardoor we de zonne-energie, in het voedsel dat we consumeren, ontsluiten en die energie beschikbaar maken als brandstof. In de Chinese Geneeskunde wordt dit “het scheiden van het zuivere van het onzuivere” genoemd. De maag “kookt” ons voedsel, met spijsverteringszuren. De milt haalt er de “pure” energie-essentie uit, in tegenstelling tot de “onzuivere” of fysieke voedselcomponenten die afgevoerd worden via de dikke darm ovv stoelgang. De alvleesklier is de “hersenen” die de lever signaleren om glycogeen (reserve- koolhydraten) vrij te geven en bepaalt hoeveel glucose nodig is om de cellen van brandstof te voorzien.
ZONLICHT, EEN NOODZAAK VOOR EEN GOEDE VITAMINE D STATUS IN JE LICHAAM
Blootstelling aan de zon is een andere, maar essentiële manier waarop we zonlicht ‘opnemen’. Door onze huid bloot te stellen aan de zon, worden we gevoed door de energie van de zon om te zetten in vitamine D. Deze omzetting is echter alleen mogelijk als je lever en nieren goed functioneren. Deze organen spelen een rol bij de omzetting en opslag van vitamine D. Bovendien is vitamine D een vet-oplosbaar vitamine (eigenlijk is vitamine D een hormoon) en is het noodzakelijk dat je dieet voldoende vet bevat om je vitamine D te kunnen opnemen.
Weet dat hoe donkerder je huid, hoe moeilijker je vitamine D opneemt.
HET ONTSPANNEND EFFECT VAN DE ZON
Een ander niet te verwaarlozen effect van de zon: de zon warmt ons op waardoor we ontspannen, rustiger worden, meer energie krijgen en positiever in het leven staan. Hoeveel mensen zie je niet opleven in de zomer …
ZONLICHT EN SEROTONINE
De productie van serotonine – ons ‘gelukshormoon’ – verhoogt onder invloed van de zon. Logisch toch, in de zomer voelen we ons allemaal beter dan in de winter omdat we meer serotonine aanmaken.
Geniet van de zon op een veilige manier: tussen 12 en 15u is de zon het krachtigst. Blijf er dan uit en geniet ervoor of erna met volle teugen.
Gebaseerd op een artikel geschreven door Cynthia Vann, Macrobiotics America.