Boerenkool behoort tot de familie van de kruisbloemigen.
Je spijsvertering vormt uit de kruisbloemigen het stofje DIM.
DIM zorgt ervoor dat oestrogeen in je lever omgezet wordt in zijn onschadelijke vorm en het zorgt voor de afbraak van xeno oestrogenen.
Door regelmatig kruisbloemigen op het menu te zetten voorkom je oestrogeendominantie.
Andere kruisbloemigen zijn broccoli, bloemkool, spruiten, palmkool, paksoi, snijbiet, witte, rode en savooikool, radijs, …
Daarnaast is boerenrijk rijk aan oplosbare vezels, heeft ontstekingswerende eigenschappen en het draagt bij aan de productie van nieuw bindweefsel.
Bij pijnlijke borsten, endometriose, cysten in borsten, bloedverlies na menopauze, migraine, vleesbomen, poliepen in darmen, vetverdeling meer op benen en billen, stemmingswisselingen, gewrichtsontstekingen, ongeduld, …
Boerenkool is een wintergroenten en is op zijn best na de eerste vorst.
DIT HEB JE NODIG
– 1 bos boerenkool
– 1 rode ajuin
– een stuk hokkaidopompoen
– 1 stuk daikon van 5 cm
– 1 teentje look
– 2 eetlepels witte amandelpasta
– sap + schil van 1 limoen
– ½ koffielepel kardemompoeder
– handvol verse koriander
– snuifje kruidenzout
– 1 eetlepel ao nori = zeewier
– water
ZO MAAK JE HET
– Rasp de wortel/pompoen en de daikon, snij de rode ajuin in dunne plakken en scheur de boerenkoolblaadjes van de dikke nerf.
– Blancheer alle groenten tot ze beetgaar zijn. Laat ze goed uitlekken en maak ondertussen de saus.
– Meng de amandelpasta met het limoensap en -schil, look, kardemompoeder, kruidenzout. Voeg voldoende water toe tot je de juiste dikte bekomt.
– Snij de koriander fijn en meng dit onder de saus.
– Doe de groenten over in een schaal en meng er de dressing onder.
– Versier met ao nori.
Lekker bij gebakken zalm (eiwittype) of gebakken zeetong (koolhydraattype).
Gemengde types kunnen beide eten.
Gebruik geen verse look in geval van warmte opwellingen, slecht slapen, nachtelijk zweten, stress en mentale onrust.