Bottenbouillon = bouillon getrokken van ‘slachtafval’: beenderen, staart, gewrichten, nek, kop, poten, huid, mergpijp, ossenstaart.
Gebruik botten, met nog wat vlees, aan van gras gevoerde biologische dieren, deze bevatten meer mineralen en omega-3 vetzuren en geen xeno biotica (die interfereren met je hormonenhuishouding).
Zeer goed voor eiwit- en gemengde type. Ze kunnen 1 à 2 koppen/dag drinken en/of verwerken in soep en maaltijden.
Voor de koolhydraattypes is 1 kop/dag is ruim voldoende en zelfs niet nodig om elke dag te drinken of te gebruiken in recepten.
WAAROM IS BOTTENBOUILLON ZO HEILZAAM
* de botten zelf zijn een ware mineralenpool: calcium, fosfor, magnesium, kalium, zwavel en silicium, … vind je er allemaal in terug.
* beenmerg – het merg binnen in de botten – is rijk aan vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren, ijzer, selenium, zink, boor en mangaan.
Merg voedt je eigen merg. Je eigen merg speelt een rol bij de opbouw van je beenderen, zorgt voor sterk bloed en voedt je hersenen. In de Chinese Geneeskunde worden de hersenen de ‘Zee van het merg’ genoemd: zijn je hersenen niet voldoende gevuld met merg dan kan je niet helder denken.
* het bindweefsel bevat glucosamine en chondroïtine, natuurlijke verbindingen die in kraakbeen voorkomen en die nodig zijn voor gezonde en sterke gewrichten.
Naast al deze eigenschappen zijn beenderen, merg en bindweefsel gemaakt van collageen dat zich tijdens het koken omzet in gelatine. Gelatine is rijk aan aminozuren waaronder glycine en glutamine, onmisbaar voor je slijmvliezen, huid, haar en nagels.
Weet je nog: aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten heb je o.a. nodig voor onderhoud en opbouw van je spieren. En juist je spieren slinken op rijpere leeftijd makkelijker weg.
Een goede bouillon is zo dik als pudding: hoe dikker je bouillon hoe meer gelatine deze bevat.
Ideaal in geval van:
– constipatie, diarree, voedselallergieën, …
– zwakke gewrichten, artritis en artrose.
– verzwakte immuniteit, ontstekingen, allergieën en auto-immuunziekten.
– snel ouder wordende huid: het houdt je huid jong, gezond en rimpelloos.
– slecht slapen: het bevordert een goede nachtrust.
– beenderaandoeningen en osteoporose.
– weinig of gebrek aan energie: het is een echte energiebooster.
– gevoelige spijsvertering, zure oprispingen.
– neiging tot overeten: drink een kopje een half uur voor je maaltijd. Er is nog weinig kans dat je te veel eet bij de maaltijd.
– concentratieproblemen, slecht onthouden.
DIT HEB JE NODIG
– 3 kg slachtafval: botten, staart, poten, mergpijp liefst met nog wat vlees aan de botten.
– groenten naar keuze zoals 2 ajuinen, 2 wortelen, enkele groene selderstengels, … de groenten geven je bouillon een aangename zoetere smaak.
– 1 strook kombu als extra mineralenbron
– 1 koffielepel zwarte peperkorrel
– 1 koffielepel jeneverbesjes
– 1 kruidentuiltje: tijm, rozemarijn, peterselie, salie, laurier, …
– 50 ml appelazijn
– 4 à 5 l water
ZO MAAK JE HET
– Verwarm je oven op 180°C.
– Verdeel de botten over een ovenschaal en laat ze 20 minuten bakken op 180°C.
– Schil en snij de groenten in grove stukken.
– Haal de plaat uit de oven, verdeel de groenten over en tussen de botten en laat alles nog eens 15 min bakken op 180°C.
– Haal de ovenplaat uit de oven en doe de inhoud ervan over in een grote kom.
– Voeg de kruiden, appelazijn en het water toe en breng langzaam aan de kook, laat 10 min koken.
– Draai het vuur laag en regel het vuur zodat de bouillon walmt maar niet meer kookt.
– Laat de bouillon minstens 24 uur, beter is 48 uur walmen. Je kan dit over meerdere dagen doen.
– Nadat de bouillon wat afgekoeld is, zeef je deze.
– Hou een hoeveelheid apart voor deze week, je kan de bouillon max. 5 dagen bewaren in de koelkast.
– De rest kan je invriezen (weet dat je dan veel van de energie verliest) of vacuum trekken: spoel propere bokalen met draaideksel met heet water. Laat ze uitlekken en schep er de hete bouillon in tot de bokaal net overloopt. Draai het deksel erop en zet de bokaal op zijn kop.
– Als de bouillon helemaal afgekoeld is, komt het vet bovendrijven. Schep dit vet eraf en bewaar het om er groenten, vlees, vis, … in te bakken (enkel voor de eiwit- en gemengde types, niet voor de koolhydraattypes).
Je kan de bouillon zo drinken als energiedrank of verwerken in soep, saus, om granen in te koken, toevoegen aan groentebereidingen.