Wist je dat jouw lichaam uniek is en daardoor zowel van binnen als van buiten er anders uitziet en anders werkt dan het lichaam van iemand anders? Daarom reageert elke vrouw anders op de menopauze, zowel lichamelijk, emotioneel, mentaal als spiritueel en heeft elke vrouw andere voeding nodig. We leren op school dat we allemaal dezelfde hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten nodig hebben.
Dat is ook wat de voedseldriehoek ons vertelt. Bovendien stelt de voedseldriehoek dat plantaardige voeding de basis is voor iedereen.
Maar:
* hoe komt het dan dat Pauline dik wordt als ze eet volgens de voedseldriehoek, terwijl Mia mooi slank blijft?
* hoe komt het dan dat Anne twee uur na het eten van een havervlokkenporridge alweer honger heeft, terwijl Carine er een ganse ochtend mee door kan?
* hoe komt het dan dat Sylvie helemaal verzadigd is na een vegetarische maaltijd, terwijl Marleen een maaltijd zonder vlees geen maaltijd vindt en met honger van tafel gaat?
* hoe komt het dan dat Patricia geen hoge cholesterol heeft, alhoewel ze dagelijks vlees eet en Annemie juist supergezond en plantaardig eet en wel kampt met hoge cholesterol?
We zijn allemaal mens, zouden we dan niet allemaal dezelfde voedselvoorkeuren moeten hebben en zouden we niet allemaal op dezelfde manier moeten reageren op voeding? Ook in mijn praktijk behaalde ik niet bij iedereen even goede resultaten.
Sommige mensen verbeterden heel snel, terwijl andere zich soms slechter voelden, op dezelfde verhoudingen.
Ik wilde weten waar deze verschillen vandaan kwamen. Per toeval stootte ik op de boeken van Harold J. Kristal en William L. Wolcott. Beiden gaven aan dat er verschillende types van mensen bestaan en dat deze verschillende types andere macro- en micronutriënten nodig hebben. Eet je de juiste voeding voor jouw lichaam, dan kom je automatisch in balans. Na het verslinden van beide boeken wou ik er alles over weten. Ik volgde een opleiding bij Wolcott en werk sindsdien met zijn ‘Metabolic Typing’-systeem.
1.1 Een beetje geschiedenis
Het idee dat er verschillende metabole types bestaan is niet nieuw, het heeft altijd bestaan.
In de Ayurvedische benadering kent men 3 metabolische types: vata, kapha en pitta. In de Chinese geneeskunde en de macrobiotiek spreekt men van 5 constitutionele types: water, hout, vuur, aarde en metaal.
In de oude Egyptische geneeskunde werkte men met de 7 orgaansystemen.
Griekse artsen werkten met de 4 humoren volgens Hippocrates.
Het systeem ‘Metabolic Typing’, zoals het vandaag de dag bestaat, werd niet door één enkele persoon ontwikkeld. Het is het resultaat van jarenlang pionierswerk verricht door verschillende personen die elk op hun manier bijdroegen tot de huidige benadering van ‘Metabolic Typing’.
* Zo stelde Francis Pottenger als eerste het autonoom zenuwstelsel als basis van metabolische individualiteit en bepaalde hij de invloed van verschillende voedingsstoffen op het autonoom zenuwstelsel.
* Dr Watson stelde vast dat op basis van de snelheid waarmee iemand zijn voeding omzet in energie er andere psychische klachten de kop kunnen opsteken.
* Dr. Royal Lee correleerde voedingsmiddelen aan de autonome en endocriene systemen.
* Volgens Dr. Emmanuel Revici waren metabolische verschillen gebaseerd op hun katabole en anabole invloeden.
* Harold Kristal vereenvoudigde de methodes ontworpen door Dr. Watson voor het bepalen van je type op basis van het oxidatief systeem.
* Nog vele anderen volgden.
Het was uiteindelijk William L. Wolcott die alle systemen samenbracht in wat ‘Metabolic Typing’ is wat het nu is.
1.2 Elk lichaam werkt anders
Misschien herken je dit: je beste vriendin vertelt je dolenthousiast dat ze sinds kort een proteïnedieet volgt. Op amper een maand tijd is ze maar liefst 7 kg afgeslankt. Bovendien sprankelt ze van energie en, zoals ze zelf zegt, mist ze haar dagelijkse boterham absoluut niet. Aangestoken door haar enthousiasme en vooral haar resultaat schakel je over op hetzelfde dieet. Ondertussen ben je 2 maand verder, ben je amper 3 kg kwijt, droom je van een lekkere boterham en voel je je moe en energieloos.
Jezelf vergelijken met een ander heeft geen zin. Jouw lichaam werkt op zijn eigen specifieke manier en heeft een welbepaalde combinatie aan en de juiste soorten voedingsstoffen nodig die deze werking ondersteunen. Als jouw vriendin zoveel afslankte met het proteïnedieet wil dit zeggen dat haar lichaam veel eiwitten nodig heeft. En misschien zijn zoveel eiwitten voor jouw lichaam nu net niet de beste keuze.
Vaak weet je intuïtief wat je nodig hebt, maar durf je niet meer op je buikgevoel te vertrouwen.
Je wordt geboren met een specifieke combinatie aan genen. Je genen bepalen je innerlijke en uiterlijke natuur, of met andere woorden je karakter en je fysiek voorkomen. Je genetische code bepaalt ook welke combinatie aan macro- (koolhydraten, eiwitten en vetten) en micronutriënten (vitaminen, mineralen en spoorelementen) jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Deze code krijg je mee van bij je geboorte en blijft gelijk voor de rest van je leven.
Zo zijn er mensen die meer eiwitten en vetten nodig hebben. Zij worden moe en komen bij als ze te veel koolhydraten eten. Daartegenover heb je mensen die meer koolhydraten nodig hebben. Zij worden moe en komen bij als ze te veel eiwitten en vetten eten. Daartussenin heb je mensen die van alles evenveel nodig hebben. Zij worden moe en komen bij als ze te veel eten van om het even wat.
Voedsel verwerken vraagt veel energie van je lichaam. Door je lichaam de juiste voeding te geven, heeft je lichaam minder energie nodig om je voedsel te verteren en blijft er meer energie over om leuke dingen te doen.
Het is dus onmogelijk om te beweren dat ‘hype’-diëten zoals paleodieet, koolhydraatarm dieet, ketodieet, proteïnedieet, … bij iedereen zorgen voor de ideale slanke figuur. Het paleo- en proteïnedieet is ideaal als je meer eiwitten en vetten nodig hebt, maar is nefast als je lichaam beter functioneert op meer koolhydraten. Je wordt er moe en energieloos van, bovendien kan je lichaam de grote hoeveelheden eiwitten en vetten niet aan. Je houdt het wel vol, maar dan puur op wilskracht.
Hetzelfde geldt voor het veganistisch of vegetarisch dieet. Ook hier kunnen we niet veralgemenen, niet iedereen is erbij gebaat om helemaal geen dierlijk voedsel te eten.
Het kan een goede manier van eten zijn als je meer koolhydraten nodig hebt, maar absoluut niet wanneer je lichaam functioneert op meer eiwitten en vetten. Ik hou altijd een beetje mijn hart vast als cliënten zeggen dat ze vegetarisch eten uit respect voor de dieren. Op zich is dat een heel mooie visie, maar het verliest zijn waarde als je er zwak en uitgeput door geraakt.
One man’s meat is another man’s poison.
William L. Wolcott
Er bestaat geen goede en geen slechte voeding. Wat goed is voor de één kan schadelijk zijn voor de ander. Voeding is dus heel persoonlijk en dient helemaal op jouw lijf afgestemd te worden.
Natuurlijk zijn er voedingsmiddelen die slecht zijn voor iedereen. Denk maar aan fastfood, suiker, geraffineerde en sterk behandelde voeding, alcohol en voedsel met transvetten.
Niet iedereen heeft dezelfde voeding nodig. De eerste vereiste voor een goede gezondheid is je voeding helemaal afstemmen op wat jouw lichaam nodig heeft.
1.3 De juiste voeding voor jouw lichaam
Eten volgens je stofwisselingstype is een testbare en verifieerbare methode die de wijsheid van oude traditionele systemen van de geneeskunde combineert met onze moderne wetenschappelijke kennis over fysiologie en biochemie en een levenswijze die verder gaat dan de juiste combinatie en de juiste soorten koolhydraten, eiwitten en vetten eten. Ook de micronutriënten – vitaminen, mineralen en spoorelementen – dienen aan je type aangepast te worden.
Het is niet mijn bedoeling om dit hier allemaal uit te werken. Om te beginnen wil ik je vooral vertrouwd maken met de voeding die elk stofwisselingstype nodig heeft.µ
Een goede gezondheid is je geboorterecht. Het vermogen om een stralende gezondheid te ervaren, maakt deel uit van je genetische code die in elke cel van je lichaam ingebouwd is.
William L. Wolcott
Op basis van de manier waarop we onze voeding omzetten, kunnen we drie grote stofwisselingstypes onderscheiden: eiwittypes, koolhydraattypes en gemengde types. Daartussen zitten nog tal van tussentypes.
§ Ben je een eiwittype, dan haal jij je energie en kracht uit eiwitten en vetten.
§ Ben je een koolhydraattype, dan haal jij je energie en kracht uit koolhydraten.
§ Ben je een gemengd type, dan haal jij je energie en kracht uit zowel koolhydraten, eiwitten als vetten.
Je voeding vormt niet alleen je fysieke lichaam, wat je eet heeft ook invloed op je karakter, de manier waarop je in het leven staat, je denken, je handelen, je gevoelens en je emoties. Door de juiste voeding te eten, ontspant je lichaam, waardoor je karakter zachter wordt, je emoties en gevoelens meer in balans komen en erge stemmingswisselingen uitblijven.
Eet je voor jouw lichaam de juiste verhoudingen en de juiste soorten koolhydraten, eiwitten en vetten, dan wordt je voeding efficiënt
omgezet in energie in plaats van opgeslagen te worden als vet.
Hierdoor ervaar je in de eerste plaats meer levensenergie.
En ook nog:
* je spijsvertering krijgt rust.
* je honger- en verzadigingssysteem reguleert zich automatisch.
* eetbuien verdwijnen.
* je afweersysteem wordt sterker, waardoor je beter bestand bent tegen infecties en ziekten.
* je concentratie verbetert, je kan je beter en langer focussen.
* je slaapkwaliteit wordt beter.
* hormonale schommelingen verzachten of verdwijnen helemaal.
* heel wat chronische kwalen verbeteren sterk of verdwijnen helemaal.
* je bereikt je beste lichaamsgewicht voor jouw lichaam.
* je wordt ‘jong’ rijper en het leidt je soepel doorheen de overgang.