In het Westen denken wij graag in zwart en wit. Ofwel is een voedingsmiddel ‘goed’ en eten we het elke dag, ofwel is het ‘slecht’ en bannen we het volledig.
In hoofdstuk I kon je al lezen dat een voedingsmiddel goed kan zijn voor één iemand en minder goed voor een ander. Alles is afhankelijk van jouw genetische code. Daarnaast heeft elk voedingsmiddel een bepaalde uitwerking op je lichaam en kan, afhankelijk van wat jij op dat moment nodig heeft, voor je of tegen je werken. Hoe beter je begrijpt wat voeding voor jouw lichaam kan betekenen, hoe meer je begrijpt dat er geen ‘goede’ en geen ‘slechte’ voeding bestaat.
Bovendien is je lichaam je beste raadgever. Het geeft direct aan als je iets gegeten hebt wat jouw lichaam op dat moment niet nodig heeft. Durf te vertrouwen op je buikgevoel.
Wist je dat in het oude China, dokters betaald werden om de mensen gezond te houden? ‘The superior Doctor first adjusts diet and lifestyle. If diet and lifestyle are not enough, then needs the patient to be administered with acupuncture and herbal therapy.’ (Dr. Sun Si Miao)
De Chinezen hebben een heel ruime kennis over voeding. Deze kennis is gebaseerd op eeuwenlange observatie, op steeds opnieuw uittesten en op – van generatie op generatie – overgeleverde ervaringen. Ze zijn meesters in het inzetten van voeding als ‘levenskracht’.
Ook jij kan leren je dagelijkse voeding als ‘levenskracht’ in te zetten.
Zeker tijdens je tweede lente, een periode waarin jezelf en je lichaam enorm veranderen, biedt kennis over je dagelijkse voeding een enorme meerwaarde.
1. Fysiek, emotioneel en spiritueel gezond
Wist je dat je dagelijkse voeding brandstof is voor je lichaam en alles zegt over hoe jij jezelf lichamelijk, emotioneel en spiritueel beleeft?Voeding is veel meer dan zorgen dat je voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen en spoorelementen binnen krijgt.
Je dagelijkse voeding voedt niet alleen je fysieke lichaam. Wat je eet, bepaalt welke emoties je ervaart, hoe je denkt over jezelf en de wereld om je heen en bepaalt hoe jij je ware levenspotentieel benut.
1.1 Voeding als bouwsteen voor je lichaam
Je hebt het zeker al ondervonden, je lichaam is geen machine die je alles kan laten doen wat jij wilt. Soms reageert het helemaal anders dan wat je zou verwachten, zeker met het klimmen van de jaren.
Je lichaam is een heel ingenieus systeem, opgebouwd uit biljarden cellen (ongeveer 37,2 biljard), de bouwstenen van je weefsels (botweefsel, hersenweefsel, spierweefsel en zenuwweefsel), je organen (hart, longen, maag, milt, huid, ….), je orgaanstelsels (hart- en vaatstelsel, spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel, hormoonstelsel, …), je bloed en je lymfe.
Al je weefsels, organen, orgaanstelsels, bloed en lymfe werken harmonieus samen, ze zijn van elkaar afhankelijk en ze ondersteunen elkaar. Om dit te kunnen doen, moeten hun bouwstenen – de cellen – optimaal functioneren.
Elke cel van je lichaam heeft zijn eigen specifieke vorm en functie. Zo ziet een hartcel er anders uit dan een levercel en moet hij andere dingen doen. Bovendien heeft elke cel in je lichaam eigenlijk maar één doel en dat is zijn specifieke taak zo goed mogelijk uitvoeren.
Om dit te kunnen doen, hebben al je cellen de juiste ‘brandstof’ nodig.
Deze brandstof halen je cellen uit je dagelijkse voedsel. Je lichaam wordt dus opgebouwd uit je dagelijkse maaltijden.
Krijgen je cellen de juiste brandstof, dan kunnen ze allemaal naar behoren hun taak uitvoeren. Met als gevolg dat ook je weefsels, organen, systemen, bloed en lymfe, waar de desbetreffende cellen deel van uitmaken, optimaal zullen werken.
Al krijgt er maar één cel niet de juiste brandstof, dan heeft dit gevolgen op veel verschillende niveaus in je lichaam. Het weefsel waar deze cel deel van uitmaakt, functioneert gebrekkig. Het orgaan waar dit weefsel een deel van is, komt in de problemen, en zo verder.
Alhoewel je cellen piepkleine deeltjes zijn van je lichaam, zijn zij dé basis waarop al de rest van je lichaam steunt. Gezonde cellen betekenen een gezond en energiek lichaam. En enkel cellen die de juiste en voldoende brandstof krijgen, vernieuwen zich constant waardoor je langer jong blijft.
Je begrijpt dat als je geraffineerde voeding en reeds bereide en voorverpakte voeding eet, je cellen gebouwd worden uit voedsel wat vol zit met transvetten, geraffineerde suikers, smaak-, geur-, kleurstoffen en allerlei E-nummers. Je lichaam krijgt voedsel dat het van nature niet herkent en dus niet weet wat ermee te doen.
Eet je daarentegen verse, zelf klaargemaakte voeding, dan krijgen je cellen energierijke, natuurlijke voeding vol met levensenergie, natuurlijke smaak, geur en kleur.
Niets geeft je zoveel levenskracht als verse en onbehandelde voeding. Je lichaam krijgt wat het nodig heeft om optimaal te werken: je huid straalt, je haardos is weelderig, je hormonen zijn in balans, je zenuwstelsel en afweerstelsel zijn sterk. En wat voel jij: je voelt je energiek, krachtig, vol levenslust en positieve gedachten. En je straalt, want uiterlijke schoonheid komt van binnenuit.
Door jezelf elke dag opnieuw te voeden met verse, natuurlijke, levenskrachtige voeding, ontwikkel je een sterk en krachtig lichaam.
1.2 Invloed van voeding op je emoties
Wist je dat de juiste voeding het beste in je naar boven brengt, terwijl de verkeerde voeding net het omgekeerde doet: verkeerde voeding brengt het slechtste in je naar boven.
Zeker in je tweede lente, een periode waarin je zoveel gevoeliger bent, is het niet alleen belangrijk de juiste macronutriënten te eten voor jouw lichaam, ook de kwaliteit en de kwantiteit van je voeding spelen een belangrijke rol.
Wat je eet kan een stabiliserend effect hebben op je emoties of het kan juist allerlei ongewenste emoties uitlokken. Het moeilijke bij emoties is dat ook net hoe je je voelt, bepaalt welke voedselkeuzes je maakt. Je kan je dus afvragen, wat is er eerst: de kip of het ei?
Op emotioneel gebied is elke hormonale verandering in het leven van een vrouw een ingrijpende gebeurtenis. Extra aandacht voor wat je eet, kan een waardevolle ondersteuning betekenen.
Heb je het gevoel alsof je alle controle over je gevoelens en emoties kwijt bent,
ben je angstig zonder reden of geïrriteerd en zelf een tikkeltje depressief?
Te veel geraffineerde suikers en geraffineerde voeding versterken deze emoties.
Voel je je verward en heb je een zwaar gevoel in je hoofd?
Laat dan even alle zuivel achterwege.
Voel je je melancholisch en zwaarmoedig?
Wees dan voorzichtig met gebakken meelproducten zoals brood, crackers, pizza, koekjes, ….
Word je boos en agressief zonder reden?
Misschien drink je meer alcohol dan jouw lever aankan.
1.3 Spirituele aspect van voeding
Zelf je boodschappen doen, je voedsel uitkiezen, beslissen wat je eet en koken voor jezelf is de eerste manier om jezelf graag te zien.
Zelf-liefde, dé basis voor een soepele overgang.
Ik denk dat we allemaal onderschatten hoe krachtig verse voeding is: wanneer alles
tegenvalt in je leven, kan je door de juiste voeding de foute mallemolen omkeren. Ervaar je veel stress in je leven en op je werk, dan ben je in staat deze stress op te vangen en te kanaliseren door het eten van levende voeding. Geraffineerde en lege voeding geeft nog meer stress.
Natuurlijk zoete voedingsmiddelen zoals goed gekookte granen, zacht bereide groenten, een lekkere winterse stoofpot, vers fruit, … zorgen voor innerlijke rust, evenwicht en balans. Ze brengen je helemaal in je centrum: je weet wie je bent en wat je waard bent.
Extreem zoete voeding brengt je uit je centrum, waardoor je twijfelt aan jezelf en de ander. Je durft niet te kiezen voor wie je werkelijk bent en je wordt jaloers en afgunstig op wie dit wel durft te doen.
Wilde kruiden zitten boordevol mineralen, ze zorgen voor een sterk zenuwstelsel, ze helpen je ontspannen, ruimen oude resten in je lichaam op en maken je meer ontvankelijk voor de nieuwe dingen die op je pad komen. Ook in je leven ruimen ze op wat niet meer bij je hoort. Ze laten je meestromen met de flow van het leven. Door je sterk zenuwstelsel ben je in staat om de dingen in een juist perspectief te plaatsen.
Eiwitten helpen je te aarden, ze helpen je om je plaats in de wereld in te nemen.
Een tekort aan eiwitten zorgt ervoor dat je niet durft je plek in te nemen, dat je niet durft te staan voor wie je werkelijk bent en dat je vooral niet durft je eigen grenzen aan te geven.
Zeewieren groeien in de zee waar ze onderhevig zijn aan alle stromingen van het woelige water. Alhoewel zeegroenten er teer en gevoelig uitzien, zijn ze juist heel flexibel, hebben ze een groot aanpassingsvermogen en zijn ze in staat om te overleven in barre levensomstandigheden. Zet je dagelijks wat zeewieren op het menu, dan verhoogt je flexibiliteit, je doorzettingsvermogen en je aanpassingsvermogen.
Groene bladgroenten reageren met de lucht en worden gestimuleerd door de zon. Ze doen de energie in je lichaam stijgen, ze openen de connectie met hierboven, waardoor je een bredere visie ontwikkelt op het leven en de wereld.
Wortelgroenten zenden de energie in je lichaam naar beneden, ze helpen je te aarden, waardoor je stabiliteit en standvastigheid ontwikkelt.
Ronde groenten maken de verbinding tussen hemel en aarde, ze zorgen ervoor dat je een mooi evenwicht ontwikkelt tussen je spirituele en je aardse leven.
Het eten van verse levenskrachtige voeding creëert op alle fronten positieve vibraties en goede intenties. Het versterkt positieve energie en brengt balans, focus, bewustzijn en wijsheid. Alleen door levend voedsel te eten, ben je in staat om je ware potentieel te vervullen. Vergeet niet dat de manier waarop je omgaat met voeding en eten een weerspiegeling is van hoe je omgaat met jezelf en je lichaam.
Sabine Martens
Apotheker, voedings- en
Stofwisselingsdeskundige,
auteur.
ADRES
Koning Leopold III laan 92b1
8200 Brugge
GSM
+32 474 68 77 57
@MAIL
info@sabinemartens.be
BTW-nummer
BE 0859 645 672
BANKREKENING
BE39 9791 6276 7419
BEROEPSVERENIGING
Naturo