In het Oosten ben je een goede arts als je ervoor kan zorgen dat je patiënten gezond blijven.
Ben je uit evenwicht, dan wordt als eerste je leef- en eetwijze aangepast.
In tegenstelling tot het Westen waar we voeding zuiver analytisch bekijken, is de Oosterse benadering gebaseerd op de energetische werking van voeding. Het energetisch aspect bepaalt of je lichaam de aangeboden voeding wel degelijk opneemt.
Daarnaast houden ze rekening met de invloed van voeding op je organen, de manier waarop je lichaam omgaat met het voedsel dat het aangeboden krijgt, de invloed van de seizoenen, het belang van je constitutie (je aangeboren sterktes en zwaktes) en je conditie.
Omdat elke persoon anders is en elk lichaam op een andere manier functioneert, bestaat er geen enkel dieet dat goed is voor iedereen.
Tijdens mijn opleidingen macrobiotiek en Chinese voedingsleer leerde ik rekening houden met het energetische aspect van voeding, voedsel licht verteerbaar en toch versterkend te bereiden, te koken met granen, plantaardige eiwitten, zeewieren, talrijke onbekende groenten en -bereidingen …. en voeding verder te verfijnen rekening houdend met de conditie en constitutie van de persoon in kwestie om zo te komen tot een uniek voedingspatroon.
In het Oosten wordt voeding gezien als een krachtig middel om ziektes te voorkomen en het immuunsysteem te versterken. Gezonde eetgewoonten en leefstijlkeuzes zijn essentieel om je welzijn te behouden.
Enkele kernprincipes:
YIN EN YANG:
Het evenwicht tussen yin (koel, vrouwelijk, rustgevend) en yang (warm, mannelijk, stimulerend) is cruciaal voor je gezondheid. Voeding wordt ingedeeld naar deze energetische eigenschappen. Het doel is om in elke maaltijd evenwicht te creëren tussen yin en yang zodat er ook evenwicht bekomen wordt in je lichaam.
SEIZOENSGEBONDEN ETEN:
Vers, lokaal en seizoensgebonden voeding, helpt het lichaam om in harmonie te blijven met de natuurlijke cycli en veranderingen in het klimaat.
THERMISCH EFFECT VAN VOEDING:
Voedingsmiddelen hebben energetische effecten die het lichaam kunnen verwarmen of afkoelen. Het eten van verwarmende of verkoelende voedingsmiddelen wordt aangepast aan de behoeften van het individu en de seizoenen.
BALANS VAN DE VIJF SMAKEN:
De vijf smaken (zuur, bitter, zoet, scherp en zout) worden in evenwicht gehouden in de voeding om verschillende organen en functies te ondersteunen. Elke smaak heeft specifieke eigenschappen en effecten. Hoe meer smaken in een maaltijd, hoe bevredigender de maaltijd.
HET EFFECT VAN BEREIDINGSWIJZEN:
Ook elke bereidingswijze heeft een eigen energetisch effect op je lichaam. Naargelang je conditie kan je een keuze maken uit die bereidingswijzen die je lichaam extra ondersteunen.
VOLDOENDE VARIATIE
Hoe meer variatie, hoe meer kleuren, hoe meer voedingsstoffen je binnen krijgt.
DE VIJF ELEMENTEN:
Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Elk element is verbonden met specifieke organen, seizoenen, smaken en emoties. Balans tussen deze elementen is essentieel voor ja algemeen welzijn.
MINDFUL ETEN:
De manier waarop je eet, heeft invloed op je spijsvertering. Dit betekent: eten is eten, langzaam eten, genieten van elke hap en aandacht besteden aan de signalen van je lichaam. Door bewust te eten, kom je terug in contact met je lichaam. Weet dat je lichaam heel wijs is en steeds aangeeft of iets goed of niet goed voor je is.
Niet alleen voeding, maar ook je leefstijl zoals beweging, rust, ademhaling en emotioneel welzijn zijn belangrijk voor het bekomen van een goede gezondheid.