Dit is een ontspannende zoete groentebereiding, ideaal bij zin in zoet, als je te veel in je hoofd zit en maar niet kan ontspannen, slecht slaapt en onder veel stress gebukt gaat.
Daarnaast helpt deze schotel om zuivel en suiker uit je lichaam te verwijderen. Het is niet omdat je stopt met iets te eten dat het direct uit je lichaam verdwijnt. Soms heeft je lichaam een extra duwtje nodig. Zet deze schotel regelmatig op het menu en zuivel en suiker worden sneller en makkelijker afgevoerd.
Deze schotel wordt gemaakt met ronde groenten.
Het vraagt wat oefening om een goede nishimeschotel te maken: het is een kunst om met water en vuur om te gaan. Niet te veel of te weinig water, niet te veel of te weinig vuur.
Telkens als je de kom opent om te controleren, ontsnapt er stoom en is de kans op aanbranden groter.
Het stukje kombu op de bodem van de kom zorgt voor extra mineralen waardoor de schotel extra versterkend wordt.
Deze schotel kan door alle types gegeten worden. Verwerk je overwegend koolhydraatrijkere groenten in de schotel dan moet het eiwittype erop letten geen te grote portie ervan te eten en zijn bord verder aan te vullen met een degelijke portie vezelrijkere groenten.
WAT HEB JE NODIG
– 2 ajuinen
– 1 koolrabi
– ½ hokkaido pompoen
– 2 rode bieten
– 2 boterraapjes
– 1 stukje kombu van 5 cm
– 2 eetlepels tamari
– voldoende water zodat er ongeveer 2 cm water in de kom staat
– zeezout
ZO MAAK JE HET
– Snij de groenten in grote stukken, in de zomer snij je ze in kleinere stukken zodat ze minder lang hoeven op te staan.
– Leg het stukje kombu op de bodem van een gietijzeren kom.
– Verdeel de groenten over de kombu: leg de groenten in pakjes bij elkaar, niet door elkaar, zodat elke groente in zijn eigen energie kan blijven.
– Voeg zoveel water toe zodat er ongeveer 1 cm vocht in de kom staat.
– Leg het deksel op de kom en breng de schotel aan de kook.
– Dit duurt niet lang want er zit niet veel vocht in de kom.
– Open de kom en bestrooi de groenten met een snuifje zeezout.
– Leg het deksel terug op de kom en regel het vuur zodat het water walmt maar niet kookt.
– Laat de schotel rustig 20 minuten garen.
– Open het deksel en zie of alle vocht uitgekookt is en de groenten net gaar zijn.
– Besprenkel de groenten met de tamari en laat nog 2 min. sudderen.
– Schud de schotel even op en dien de groenten op versierd met wat fijn gesneden bieslook of peterselie.