In Japan eten vrouwen elke ochtend misosoep, ze zijn ervan overtuigd dat ze hierdoor langer jong blijven.
Misosoep is er dan ook bekend als de ‘verjongende’ soep.
De drie belangrijkste ingredienten van misosoep zijn miso, wakame en groenten.
Misosoep geeft je energie, houdt je langer jong en brengt je ganse lichaam in evenwicht.
Alle types kunnen dagelijks misosoep eten.
WAT IS MISO?
Miso is een bruine pasta gemaakt van gekookte sojabonen, een graan – meestal rijst of gerst – zeezout en een starter ( een micro organisme die de fermentatie op gang brengt). Deze worden samen gedurende enkele maanden tot jaren gerijpt.
Er bestaan verschillende soorten miso, zowel zoute als zoete.
Wat de zoute miso betreft, is de gerstmiso meer geschikt voor de ochtend, de lente en de zomer, de rijstmiso is meer geschikt voor avond, de herfst en de winter.
De zoete miso wordt meer culinair gebruikt, heeft een zoete smaak en een ontspannend effect op je lichaam.
Miso voeg je aan soep toe in plaats van bouillon. Daarnaast kan je miso ook toevoegen aan groentebereidingen, in saus en je kan er condimenten mee maken. Miso op de boterham smeren als beleg is ‘not done’.
WAAROM IS MISO ZO GEZOND?
Miso is rijk aan een groot aantal gezondheidsbevorderende stoffen zoals :
– levende enzymen die je spijsvertering helpen, je darmflora voeden, je bloed versterken en je lichaam ontzuren
– alle essentiële aminozuren, miso kan je beschouwen als een volledige eiwitbron, net zoals vlees
Essentieël betekent dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken en dus via de voeding moet opnemen.
– talrijke mineralen waaronder kalium, calcium, fosfor en magnesium.
Wat zo uniek is aan miso is dat de calcium die zich erin bevindt zeer goed opneembaar is en dat miso op zich, gegeten in combinatie met calciumrijke voeding, de opname van de calcium extra bevordert.
– miso bevat isoflavonen, lecithine en linoleenzuur, stoffen die een belangrijke rol spelen in het reguleren van een gezond cholesterolgehalte in je bloed.
– in combinatie met wakame (een zeewier), groenten zoals boerenkool, spinazie, peulvruchten en vette vis zorgt miso voor een normale bloeddruk en doet een hoge bloeddruk zelfs dalen.
– miso bevat talrijke ant-oxidanten die het lichaam beschermen tegen voortijdige veroudering.
– miso reguleert de maagzuursecretie en helpt op deze manier bij de vertering van eiwitten
– miso bevat arginine, een aminozuur belangrijk voor een goede werking van je afweersysteem.
Arginine heeft ook een invloed op je leverwerking en zorgt voor een balans in je hormonaal stelsel.
WAT HEB JE NODIG
– groenten naar keuze, alle groenten kunnen verwerkt worden in misosoep maar kies uit de lijst van groenten die goed zijn voor jouw stofwisselingstype
– 1 eetlepel wakame instant of 1 reep geweekte en in stukken gesneden wakame
– 2 à 3 eetlepels rijst- of gerstmiso
– stukje gember voor het maken van 1 à 2 eetlepels gembersap
– 1 liter water
ZO MAAK JE HET
– breng het water aan de kook.
– snij ondertussen de groenten in de gewenste stukken
– voeg de groenten bij het kokende water, als ook de wakame instant
– breng de bereiding terug aan de kook, laat even doorkoken en zet op een zacht vuurtje
– laat de soep sudderen tot alle groenten gaar zijn
– neem wat van het kookvocht en los hierin de miso op
– voeg de miso bij de soep evenals het gembersap
– laat de soep nog 3 tot 5 min. walmen
– dien de soep op versierd met fijn gesneden pijpajuin, bieslook, waterkers.
Bij koudere temperaturen kan je de groenten eerst stoven in een vetstof.
Eiwittypes prefereren dit sowieso.
Eet je misosoep als ontbijt of tussendoortje voeg er dan – een voor jouw type geschikte – eiwitbron aan toe. Samen met een lekkere boterham creeër je op deze manier een evenwichtige maaltijd.
Eet je misosoep vooraf gaande aan de maaltijd dan is het niet nodig om er een extra eiwitbron aan toe te voegen.