Nori wordt in Japan beschouwd als een zeer verfijnd en krachtig zeewier.
Het bevat 2 tot 4 keer de hoeveelheid caroteen als in dezelfde hoeveelheid wortelen.
Het is rijk heel rijk aan eiwitten, bevat kleine hoeveelheden vitamine B12, andere B vitaminen, vitamine C, ijzer, calcium en nog talrijke andere mineralen.
Zijn belangrijkste eigenschap: nori reguleert je bloedcholesterolgehalte.
Nori-kondiment helpt om suiker en zuivel uit je lichaam te verwijderen.
Suiker van snoep en koekjes, maar ook van alcohol.
Na een avondje stappen is het altijd goed om de volgende dag nori-kondiment te eten.
Een kondiment is een toevoeging aan een maaltijd die de smaak van het voedsel verandert en/of versterkt. Gomasio, wortelloofkondiment, nori-kondiment, pompoenpitten-dulsekondiment, … zijn enkele voorbeelden.
Kondimenten geven aan elk individu de gelegenheid om de maaltijd naar believen aan te vullen met wat extra smaak. Handig als je weet dat koolhydraatypes een maaltijd vaak te zoutig vinden, terwijl eiwittypes houden van goed gezouten maaltijden.
Alle types kunnen deze bereiding eten.
Nori-kondiment eet je als een bijgerechtje, 1 à 2 eetlepels/maaltijd is voldoende.
DAT HEB JE NODIG
– 6 noribladen, je kan sushi nori nemen of gewone nori
– stukje daikon van 6 cm
– voldoende water om de nori te bedekken
– tamari: 2 eetlepel voor koolhydraattype, 3 eetlepels voor eiwittype
– 1 koffielepel gembersap
ZO MAAK JE HET
– Scheur de noriblaadjes in stukjes en doe ze in een kommetje.
– Voeg water toe zodat de noristukjes net bedekt zijn.
– Breng langzaam aan de kook, zet op een zacht vuurtje en laat sudderen tot je een zwarte noripuree bekomt.
– Rasp de daikon – indien mogelijk met een heel fijne rasp, zo eentje waar je vroeger fruitpap mee miek – voeg deze bij de noripuree en meng grondig.
– Werk het kondiment af met de tamari (de pasta moet licht zout smaken) en het gembersap.
– Laat nog even trekken.
– Dien op versierd met fijn gesneden:
* lente ui in de lente
* peterselie in de herfst
* kervel in de zomer
* tuinkers in de winter
* dille in de nazomer