Quinoa is een graantje die iets meer eiwitten bevat in vergelijking met alle andere granen.
Door zijn hoger eiwitgehalte is een een excellent brood voor de eiwittypes.
Niets belet de koolhydraattypes ook te genieten van dit lekker brood.
Quinoa is eigenlijk geen graan maar een pseudograan: een plant waarvan de zaden op dezelfde manier als graan gebruikt worden, maar niet tot de grassenfamilie behoort.
Quinoa ontkiemt terwijl het kookt, ook in dit recept ontkiemt de quinoa terwijl het broodje bakt in de oven.
Super eenvoudig, een lekker alternatief voor brood en het grote voordeel: dit brood bevat volle granen en geen meel wat sneller je bloedsuiker uit evenwicht brengt.
WAT HEB JE NODIG
– 90 g chiazaad
– 450 g quinoa, 1 nacht geweekt in water
– 3 eetlepels olijfolie voor bakken en braden
– ½ koffielepel zeezout
– sap van ½ limoen
– zaden en pitten naar keuze om te versieren: handvol zonnebloempitten, sesamzaadjes, pompoenpitten.
– 240 ml water
– 1 koffielepel bakpoeder
ZO MAAK JE HET
– Doe het chiazaad met het water in een kom. Roer goed en laat 30 minuten staan (roer nu en dan eens om) tot er een gel ontstaat.
– Verwarm de oven voor op 180 °C.
– Bekleed een broodblik (25,5 x 13,5 x 6 cm) met bakpapier.
– Bestrooi de bodem met de zadenmengeling.
– Giet de quinoa af en laat een paar minuten uitlekken.
– Meng de chiagel en quinoa in een keukenrobot. Voeg de olijfolie, bakpoeder, zout en limoensap toe en laat 5 minuten draaien. Je bekomt een schuimige vrij lopende massa.
– Schenk het mengsel in het broodblik en bestrooi opnieuw met de zadenmengeling.
– Bak het brood 1 uur op 180°C, tot het stevig en lichtbruin is
– Haal het brood uit de oven en laat het brood even afkoelen
– Haal het uit het bakblik en laat volledig afkoelen voor aansnijden (als je zolang kan wachten).
– Je kan het brood 5 dagen bewaren in de koelkast verpakt in een papieren broodzak.