
Tegenwoordig lees je er heel veel over, iedereen gaat aan de ‘detox’, we willen allemaal ons lichaam reinigen.
Maar detoxen kan even schadelijk zijn als dat het goed is. Zeker als je er zomaar aan begint, zonder begeleiding, zonder voorbereiding, zonder goed te weten wat je doet.
Je kan er niet onderuit: dagelijks word je geconfronteerd met talrijke gifstoffen.
Sommige van deze gifstoffen komen van buitenaf, vanuit je omgeving (uitlaatgassen, straling, …). Dit zijn de exo-toxinen.
Andere gifstoffen maak je zelf aan. Ze zijn het resultaat van de talrijke stofwisselingsprocessen die dagelijks in je lichaam plaats vinden. Dit zijn de endotoxinen – ze komen van binnenuit.
Normaal gezien is je lichaam sterk genoeg om deze toxinen te verwijderen.
Je lichaam beschikt namelijk over verschillende ontgiftingsorganen.
Zo is je lever je belangrijkste ontgiftingsorgaan. Dan volgen je darmen, je nieren, je longen, je lymfesysteem en je huid. Je menstruatie en de zaadlozing bij mannen zijn ook nog 2 kanalen waarlangs je lichaam zich ontdoet van schadelijke stoffen.
Al deze organen zijn nauw op elkaar afgestemd. Als een van deze organen z’n ontgiftende taken niet meer ten volle kan uitvoeren dan proberen de andere dit op te vangen. Als alle organen overbelast raken, heeft het lichaam nog een aantal noodkanalen: vaginale afscheiding, niezen, slijm, ontstekingen, diarree, ….
Het is dus heel belangrijk voor je lichaam om zich te ontdoen van afvalstoffen, stoffen die niet thuis horen in je lichaam. Is het lichaam niet meer in staat om zijn afvalstoffen af te voeren dan worden deze opgeslagen in onderhuids bindweefsel of vetweefsel: de ‘slakken’.
KAN JE ZOMAAR AAN EEN DETOX KUUR BEGINNEN
Voordat je start met een detoxkuur moet je er zeker van zijn dat je lichaam dit aan kan.
Met andere woorden: alle eliminatie-organen moeten optimaal werken.
– Veel mensen hebben last van een gestagneerde lever.
Symptomen van een gestagneerde lever zijn: afwisselend diarree- constipatie / zeer gevoelig zijn voor weersveranderingen / PMS / gevoel van een brok in je keel hebben / tandknarsen / …
Los eerst de leverstagnatie op en start dan pas met een detoxkuur. Als je lever gestagneerd is, kan deze zijn ‘reinigingsfuncties’ niet uitvoeren.
– zijn je nieren/bijnieren uitgeput, dan put je ze met een detoxkuur nog meer uit.
– de maag en de milt zijn 2 organen die ‘eten’ nodig hebben om goed te functioneren.
Niet eten of zeer éénzijdig eten (wat detoxen toch wel is) put de maag en de milt enorm uit waardoor je stofwisseling vertraagt en/of stil valt. Met als gevolg ‘jo-jo effect’.
Ons lichaam heeft nu eenmaal ‘eten’ nodig om onze basisfuncties te laten doorgaan.
Constant aan de detox gaan, put alle organen in je lichaam heel sterk uit. Onze maatschappij alleen is al zwaar om in te leven, vraagt al heel veel van ons lichaam. Je lichaam dan nog ontzien van voedsel (lees energie) is een ware aanslag op je lichaam.
– bij constipatie dien je dit eerst op te lossen anders blijven de afvalstoffen in je systeem circuleren.
Klachten zoals misselijkheid, abnormaal sterk zweten, slechte adem, en stille ontstekingen, … zijn daar een gevolg van.
– doe nooit een detoxkuur in de winter en de zomer.
Iedereen gaat massaal detoxen na de feestdagen. Dat is een zeer slechte periode want ons lichaam heeft juist voldoende voeding nodig om de koude wintertemperaturen te kunnen trotseren. Dat is pas dweilen met de deuren open. Je lichaam zal er sowieso gevolgen van ondervinden.
De zomer is een periode van ‘naar buiten’ komen, terrasjes doen, op reis gaan, socialiseren.
Niet een periode van ‘naar binnen’ keren, sober leven, …. Bovendien eten we in de zomer sowieso al lichtere voeding.
PAS JE KUUR AAN JE STOFWISSELINGSTYPE AAN
– er bestaan verschillende stofwisselingstypes. Deze hebben allemaal een iets ‘andere’ voeding nodig.
Een detoxprogramma moet afgestemd zijn op je stofwisselingstype.
–> Een eiwittype op een sappenkuur zetten, is zeer schadelijk voor zijn systeem: ze kunnen al niet goed overweg met koolhydraten/suikers en dan eten/drinken ze pure suikers. Hierdoor wordt hun systeem enorm opgehitst en komen ze gegarandeerd in een crisis terecht.
Eiwittypes hebben redelijk wat eiwitten en vetten nodig, 2 voedingsgroepen die bij een detox minimaal aanwezig zijn. Hierdoor verliezen ze flink wat spiermassa en moet hun lichaam achteraf dubbel zo hard werken om dit terug op te bouwen.
Eiwittypes op een sappenkuur heeft als resultaat een toename van lichaamsgewicht omdat ze voor hun lichaam te veel koolhydraten eten in verhouding tot de eiwitten en vetten.
–> koolhydraattypes hebben sowieso een kleine eetlust, detoxen is voor hen geen probleem want ze hebben al niet veel voedsel nodig. Bovendien hebben ze – van nature – al niet veel eiwitten en vetten nodig. Hun systeem functioneert op koolhydraten waardoor ze goed overweg kunnen met sappen.
–> gemengde types kunnen een detoxkuur doen als ze zich voldoende voorbereiden en als de kuur niet te lang duurt.
Als je het ganse jaar door kiest voor ‘gezonde’ voeding afgestemd op jouw stofwisselingstype dan denk ik dat het niet nodig is om extreme reinigingskuren te doen.
Ik ben ervan overtuigd dat de 80% – 20% regel toepassen veel gezonder is dan het ganse jaar door niet bezig te zijn met je voeding om dan strenge reinigingskuren te gaan doen.
In sommige gevallen kan een milde detoxkuur gunstig zijn. Maar dan wel één die afgestemd is op jouw stofwisselingstype.