WIST JE DAT EEN DEGELIJK OJNTBIJT JE ENERGIEPEIL BEPAALT VOOR DE REST VAN DE DAG?
Laten we even het woord “breakfast’ analyseren: ‘breek het vasten’.
Stel: je dineerde rond 19u en je staat op om 7u. Twaalf uur lang at of dronk je niets wat betekent dat je dus ook geen energie binnen kreeg. Maar je lichaam verbruikt er wel, ook tijdens de nacht!!
Zo wordt tijdens je slaap je hormoon-, immuun- en neurotransmittersysteem ‘gereset’ en ‘gerepareerd’, zodat je vitale lichaams- en breinfuncties in balans blijven. Daarnaast verrichten je galblaas, lever en longen hun meeste werk tijdens de nacht. Ook een aantal hormonen zijn het meest werkzaam als het donker en nacht is. Denk maar aan melatonine maar ook prolactine. Als je opstaat, is alle energie die je opsloeg tijdens je avondmaal volledig opgebruikt. Een degelijk ontbijt afgestemd op jouw stofwisselingstype levert dan de nodige voedingsstoffen om aan je dag te beginnen en ervoor te zorgen dat je energiepeil stabiel blijft doorheen de dag.
Daarnaast is de energie van ieder orgaan per etmaal 2 uur optimaal. Tijdens deze 2 uur is het betreffende orgaan op zijn best om precies 12 uur later op zijn zwakst te zijn. Voor je maag is dit tussen 7 en 9u en voor je milt ligt dit moment tussen 9 en 11u. Je maag en milt zijn je belangrijkste spijsverteringsorganen.
In de tijdspanne tussen 7 en 11u heeft je spijsverteringsstelsel de meeste energie. Vanaf 11u begint de energie af te nemen. Wat betekent dat je ontbijt weinig werk vraagt van je spijsvertering, je lunch al iets meer en je avondmaal al vrij lastig is om verwerkt te worden.
Zuiver en alleen rekening houden met de energie van je maag en milt, is het aan te raden om een degelijk ontbijt te nemen omdat deze maaltijd het makkelijkst verteerd wordten dus de minste energie vraagt van je lichaam.
Maar een goed ontbijt is ook belangrijk om je metabolisme sterk te houden.
METABOLISME = de snelheid waarmee je voeding omgezet wordt in energie.
Je metabolisme stuurt alles aan in je lichaam. Hoe beter je metabolisme hoe meer je kan eten zonder aan te komen. Weet dat je leef- en eetwijze de werking van je metabolisme bepalen en dat je metabolisme een ‘verbruiksmodus’ en een ‘herstelmodus’ heeft. Als de ‘verbruiksmodus’ aanstaat, staat de ‘herstelmodus’ uit en omgekeerd.
Als je niet ontbijt lokt je lichaam een stressreactie uit – adrenaline wordt nu afgescheiden – om je bloedsuiker op te krikken zodat deze niet te laag zakt. Nu zit je metabolisme in de ‘verbruiksmodus’: m.a.w je breekt je lichaam af. In de eerste plaats kan dit je een goed gevoel geven want adrenaline geeft niet alleen energie, het onderdrukt ook je hongergevoel. Maar dit goed gevoel zal minder en minder goed aanvoelen omdat je meer en meer in de stress komt te zitten.
Daarbij komt nog dat koolhydraten nodig zijn om je metabolisme aan de gang te houden. Eet je te weinig koolhydraten dat gaat je lichaam zelf suikers aanmaken. In de eerste instantie door de verbranding van vetten – lipolyse: adrenaline zet vetten om in suikers maar dit vergt heel veel energie van je nieren. Je lichaam houdt dit niet lang vol en beseft dat dit geen oplossing biedt voor het tekort aan koolhydraten. Tenslotte gaat je lichaam over op de ‘gluconeogenese’: je lichaam zet aminozuren (uit je spieren) om in suikers.
Gevolg: je eet als het ware je eigen spieren op + extra afscheiding van adrenaline (in de eerste fase) en later ook cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat de vetten die in omloop kwamen door de lipolyse opgeslagen worden rond je middel = zwembandjes. En door het gebrek aan glucose worden je cellen zwakker en zwakker waardoor ze meer binnen laten met gevolg gezwollen weefsels en oedemen in gans je lichaam
Als algemene regel kan je stellen:
Ontbijt als een keizer
Lunch als een koning
Dineer als een bedelaar.
Wil je vermijden dat je plots in een energiedip – suikerdip – terecht komt tijdens de dag, start dan je dag met een evenwichtig ontbijt aangepast aan jouw stofwisselingstype.
REKENING HOUDEND MET JE STOFWISSELINGSTYPE:
* eiwittypes zijn echte bourgondiërs en staan meestal op met honger. Ze houden van een ontbijt à la English breakfast.
Sommige eiwittypes die helemaal in balans zijn, kunnen voldoende hebben met twee maaltijden per dag: de eerste maaltijd voor 11u. en een tweede maaltijd rond 17u.
Test dit voor jezelf goed uit.
* koolhydraattypes zijn kleine eters en staan bijna nooit op met honger waardoor ze vaak de neiging hebben helemaal niet te ontbijten. Maar omdat ze sowieso al een zwakker spijsverteringsstelsel hebben, is het toch beter om iets kleins en voedzaam te eten zoals een lekkere misosoep met wat eiwit erin.
* gemengde types staan de ene dag op met honger en neigen dan naar een ontbijt à la eiwittype. Om de volgende dag geen honger te hebben bij het opstaan en dan liever een licht ontbijt eten, à la koolhydraattype.