Japanse dames zijn ervan overtuigd dat ze langer jong en levendig blijven als ze hun dag starten met een kom misosoep. Het geeft hen energie en kracht, voorkomt zin in zoet omdat het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, geeft een voldaan gevoel dat lang aanhoudt en het beschermt hen tegen het binnendringen van bacteriën, virussen en andere kleine beestjes.
Uiteraard is misosoep niet uitsluitend voor vrouwen bedoeld: mannen en kinderen kunnen er ook van genieten. En je kan deze soep ook nuttigen op andere momenten van de dag.
WAT IS MISO?
Het is een donkere, smeuïge pasta gemaakt van sojabonen, gefermenteerde gerst of rijst en zeezout. Deze worden samen gedurende een periode van verschillende jaren gerijpt. Miso bevat levende enzymen die je vertering helpen, je bloed versterken en een voedzaam evenwicht verschaffen tussen samengestelde koolhydraten, essentiële oliën, eiwitten, vitaminen en mineralen. Miso heeft een algemeen verjongend effect op je ganse lichaam, het is reinigend en versterkend tegelijkertijd. Volgens oude Japanse legenden was miso een gift van de Goden om de gezondheid, een lang leven en het geluk van de mensheid te verzekeren.
Je kan miso gebruiken ipv bouillon om soep op smaak te brengen, in groentebereidingen, in sauzen, om te fermenteren in plaats van zout, en zovele meer.
MISOSOEP MET EI OM JE IMMUNITEIT EEN BOOST TE GEVEN
Dit heb je nodig:
– 2 rode ajuin – 1 wortelen – 1 koolrabi – 1 stengel prei – 1/4 radicchio – handvol tuinkers – 1 citroen |
– 1 eetlepel wakame instant – 3 eieren – 1 eetlepel ghee – 2 à 3 eetlepels rijstmiso – 2 eetlepels gembersap – snufje zeezout – 1l shitake-kombubouillon |
Zo maak je het:
* Doe het water samen met een stukje kombu van 10 cm en 3 geweekte en gedroogde shitake in een kom. Breng aan de kook, laten even doorkoken en zet op een zacht vuurtje zodat de vloeistof walmt. Laat de bouillon 10 min zachtjes walmen.
* Laat de ghee smelten in een kom.
* Snij de ajuinen in plakjes of stukjes en stoof ze aan in de gesmolten ghee. Laat deze even sudderen tot de scherpe geur verdwenen is. Strooi er wat zeezout over.
* Voeg nu de andere, in stukken gesneden, groenten toe – uitgezonderd de radicchio – en stoof even verder.
* Voeg 1l kokend water of de zelf getrokken bouillon toe en de wakame instant.
* Breng de soep langzaam aan de kook. Laat heel even doorkoken, zet op een klein vuurtje en laat zachtjes sudderen tot alle groenten bijna gaar zijn.
* Voeg, de in repen gesneden, radicchio toe en laat nog heel eventjes sudderen.
* Zet de soep op een heel klein vuurtje zodat deze niet meer kookt maar wel nog walmt. Neem wat van het kookvocht en los hierin de rijstmiso op . Voeg deze bij de soep. Voeg zoveel rijstmiso toe totdat de soep lekker smaakt.
* Klop de eieren los in een kommetje. Voeg deze nu, al roerend, bij de soep. De eieren stollen door de warmte van de soep.
* Voeg het gembersap toe en laat nog eventjes trekken. Gembersap maak je zelf door een stukje gember van ongeveer 3 à 4 cm te raspen. Neem de pulp in je handen en duw deze uit boven de soep.
* Schep de soep uit en versier met een plakje citroen en een toefje tuinkers.
Je kon hierboven reeds lezen dat er zowel gerstmiso als rijstmiso bestaat. In dit recept kies ik voor rijstmiso omdat rijst het graan is om je longen en dikke darmen te versterken.
DE KEUZE AAN GROENTEN IS NIET ZOMAAR
* Radicchio is een bittere groente die helpt om slijmen in je lichaam op te drogen.
Slijmen zijn heel vaak verborgen aanwezig: vaak verkouden zijn, overgewicht, gevoelig zijn voor schimmelinfecties, niet helder kunnen denken, een algemeen zwaar gevoel in je lichaam, cellulitis, … zijn het gevolg van slijmen in je lichaam.
* Koolrabi is een scherpe groente die hoort bij de familie van de radijs-achtigen. Alle radijs-achtigen helpen oude dierlijke resten uit je lichaam te verwijderen.
Net als tuinkers heeft het een scherpe smaak: deze smaak doet je energie en bloed stromen en zorgt voor het verwijderen van binnen gedrongen micro-organismen.
* Rode ajuinen zijn zoeter dan de witte variant waardoor ze helpen om je lichaam te ontspannen en tot rust te brengen.
* Wortelen: alle wortelgroenten versterken je darmen.
* Prei heeft eveneens een scherpe smaak en aldus hetzelfde effect als tuinkers. Daarnaast heeft prei een verwarmend effect op je lichaam waardoor het je spijsvertering ondersteunt.
* Citroen geeft een boost aan je lever.
WAKAME NOOIT VAN GEHOORD
Wakame is een zeewier en hét zeewier voor de misosoep.
Zeewieren zijn echte mineralenbommetjes. Net zoals miso zijn ze zowel versterkend als reinigend.
Alle zeewieren hebben een zoute smaak en versterken je nieren en blaas. Je nieren bevatten je basisenergie. Sterke nieren betekent een sterk lichaam.
Indien je nog niet gewoon bent om met zeewieren te koken, koop dan de ‘wakame instant’ (te koop in de natuurwinkel). Dit zijn gedroogde vlokjes die je zo in de soep kan gooien.
EIEREN ALS EIWITBRON
Door een eiwitbron aan soep toe te voegen, maak je de soep extra versterkend en bekom je een volwaardige schotel. Eiwitten zijn essentiële bestanddelen van je lichaam: ze komen voor in elke cel en zijn levensnoodzakelijk om alle processen in je lichaam te laten doorgaan. Heel wat hormonen worden gemaakt uit eiwitten. Vergeet niet dat je ze nodig hebt bij elke maaltijd. Eieren zijn zeer krachtige eiwitbronnen, ze bevatten alle leven in zich. Een ei toevoegen aan soep is de meest evenwichtige manier om deze te eten. Zo bekom je een versterkende soep die toch heel licht verteerbaar is.
GHEE ALS GOEDE VETBRON
Ghee of geklaarde boter is goede boter zonder lactose en caseïne.
Ghee bevat boterzuur wat onmisbaar is voor de opbouw van je darmwand, voor het goed functioneren van je hersenen en voor een sterk spijsverteringsstelsel. Ghee bevat geen lactose en geen caseïne, goed voor degenen die lactose- en/of caseine-intolerant zijn. En ja? ghee is een verzadigde vetbron maar we hebben ook wat verzadigde vetten nodig om ons sterk en gezond te houden.
VOOR WELK TYPE
Elk type kan deze soep eten. De eiwittypes doen er best nog enkele runderballetjes in.
Smakelijk