
Iedereen gaat tegenwoordig aan de supplementen. Is dat allemaal nodig?
Er wordt ons verteld dat onze voeding niet meer alles bevat wat we nodig hebben en dat we daarom zeker moeten aanvullen. Dat onze bodems uitgeput zijn en onze lucht vervuild is, is absoluut waar. Maar moeten we daarom sowieso aan de supplementen? Dat is nog maar de vraag.
Maar mijn gevoel moeten we als eerste altijd eerst onze voeding bekijken en deze aanpassen aan wat ons lichaam nodig heeft. Met andere woorden: je voeding helemaal afstemmen op jouw stofwisselingstype. Zo geef je alvast je lichaam wat het werkelijk nodig heeft.
Ten tweede dienen we te zorgen voor heel veel variatie, wat voor velen niet evident blijkt te zijn. Heel wat mensen eten elke dag – jaar in, jaar uit – hetzelfde ontbijt, vaak dezelfde lunch en variëren slechts in hun avondmaal. En ook in hun avondmaal variëren ze heel beperkt. Ga even na bij jezelf: welke groenten eet je zo, durf je wel eens te experimenteren met een groente dat je niet kent, eet je wel eens iets anders dan je wekelijkse biefstuk of hamburger, durf je aardappelen al eens te vervangen door zoete aardappel of granen zoals rijst of gierst. Ik had ooit een buurvrouw die gewoon was om altijd dezelfde combinaties te eten. Zo at ze cordon bleu altijd met gestoofde princessenbonen. Ooit belandde haar cordon bleu in de vuilnisbak omdat ze nergens boontjes vond.
Variëren wil zeggen bij elke maaltijd variëren.
De opname van je voeding kan je bevorderen door opnieuw te gaan koken en al de rauwe en ongekookte maaltijden aan de kant te laten staan. Maak weer zelf je vlees- of visbouillon wat sowieso ten goede komt aan een goede darmwerking. Haal je probiotica uit je dagelijkse voeding: aardpeer, ajuin, prei, zoete aardappel, look, … bevatten veel inuline wat je goede flora voedt. Vervang je dagelijkse cola door een glas kombucha …
Ik ben ervan overtuigd dat er ook tekorten ontstaan omdat we niet meer alles eten. Elke hoofdmaaltijd dient koolhydraten, eiwitten en vetten te bevatten. Heel wat mensen schrappen alle koolhydraten. Maar weet dat eiwitten en vetten niet volledig worden omgezet zonder de aanwezigheid van koolhydraten. Heel wat mensen die de vegetarisch/veganistische toer opgaan eten te weinig eiwitten. Weet dat heel wat cofactoren in je lichaam uit aminozuren bestaan. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Als je te weinig eiwitten eet, geraken heel wat processen in je lichaam verstoord, kan je hormonale problemen krijgen, en zovele meer.
Daarnaast heeft niet iedereen dezelfde leverwerking. Sommige mensen hebben een zeer gevoelig leversysteem waardoor ze reageren op het minste wat ze bijnemen. Als deze mensen veel supplementen slikken in de aanbevolen hoeveelheid – wat voor hun lichaam vaak te veel is – wordt hun lichaam alleen maar overbelast waardoor ze nog verder van hun weg af zijn.
WAT IK ERVAN DENK?
Naar mijn gevoel is het belangrijk dat we eerst onze eet-, leef en ook denkwijze in evenwicht brengen. En dan pas bekijken wat er nodig is om extra aan te vullen.
Supplementen slikken omdat je stress hebt, haalt niets uit als je de stress niet aanpakt. Ze kunnen een ondersteuning zijn maar uiteindelijk zal je zelf ook met de stress aan de slag moeten, wil je voorkomen dat je dweilt met de deur open.