Kuzu, het meest verfijnde bindmiddel in de Japanse en Chinese keuken. Geliefd omwille van zijn medicinale eigenschappen.
Kuzu stond reeds 200 jaar voor Chr. beschreven als een geneeskrachtige plant in verschillende boeken uit de Han-dynastie in China. Het werd er aangeraden bij spijsverteringsproblemen, migraine, hoofd-, nek- en schouderpijn, krampen, hoge bloeddruk en infecties. Deze medicinale werkingen worden tegenwoordig ondersteund door onze hedendaagse wetenschap. Zo toont een Chinese studie uit 1979 aan dat bij 50% van de migrainepatiënten de klachten voor 100% over gaan.
WAT IS KUZU?
Kuzu is een zetmeel gewonnen uit de kuzuplant, een wilde wingerdplant. De kuzuwortel wordt van december tot maart geoogst wanneer het sap, rijk aan zetmeel, spoorelementen en levenskracht van de plant, in de wortel verzameld is. Daarna worden de wortels in stukken gezaagd en worden de vezels geplet. De vezels worden geweekt en gespoeld waarbij het zetmeelhoudend water opgevangen wordt in een vat. Daarin zet zich het kuzu-zetmeel af op de bodem. Het scheiden van zemelen en zetmeel en het opschonen van onreinheden en vezels is een langdurig proces waarbij het reinigingsproces meerdere keren herhaald wordt tot er uiteindelijk de witte krijtachtige massa kuzu-zetmeel overblijft. Dit zetmeel bestaat voor 83% uit puur zetmeel en daarnaast bevat het nog wat eiwitten, flavonoïden en anti-oxidanten.
HOE KUZU GEBRUIKEN?
Je kan kuzu in je dagelijkse keuken als bindmiddel gebruiken voor sauzen, soepen, desserts, …. Het heeft dezelfde bindende kracht als arrowroot. In tegenstelling tot arrowroot – die een meer lobachtige saus geeft – bekom je met kuzu een zijde-achtige gladde saus. Het enige nadeel van kuzu is dat het zijn bindend vermogen verliest bij het bewaren. Een overschotje van een bereiding die je bond met kuzu zal je de volgende dag opnieuw moeten indikken.
Kuzu dien je steeds op te lossen in wat koud water. Breng de bereiding aan de kook en voeg, al roerend, de opgeloste kuzu toe tot je de gewenste consistentie bekomt.
Het grote voordeel van kuzu ten opzichte van arrowroot is zijn genezende eigenschappen.
DUBBEL EFFECT VAN KUZU:
1) kalmerend en relaxerend waardoor het ingezet kan worden bij o.a. hoge bloeddruk, gespannen spieren, asthma-aanvallen en chronische migraine.
2) neutraliserend en balancerend: kuzu voedt en versterkt je lichaam door opgebouwd zuur te neutraliseren. Op deze manier helpt kuzu bij vermoeidheid, verkoudheid, darmproblemen (diarree, constipatie, darmkrampen, …) en hartproblemen.
HOE MAAK JE HET MEDICINALE KUZUDRANKJE?
Dit lees je hier.
VERSCHIL TUSSEN WITTE EN GRIJZE KUZU?
De grijze variant is ongewassen en ongefilterd en bevat hierdoor meer spoorelementen en mineralen. Het bezit dus iets meer voedingswaarde dan de gewassen en gefilterde witte kuzu. Maar het kan minder mooi ogen in bepaalde bereidingen waarin de grijze kleur niet zo aantrekkelijk is.
WAAR KOOP JE KUZU?
Kuzu is verkrijgbaar in natuurvoedingwinkels. Het ziet eruit als witte brokken, net stijfsel.
Let op: in Chinese supermarkten wordt er vaak aardappelzetmeel aan toegevoegd om de prijs te drukken.