
Wist je dat zout en peper eigenlijk niet op tafel thuis horen.
Je voedsel op smaak brengen doe je aan het vuur. Zo worden alle smaken beter met elkaar vermengd.
Wat je wel op tafel kan zetten, zijn de condimenten.
Een condiment is een smaakmaker die apart aan tafel gebruikt wordt en steeds één of meerdere van de vijf smaken vertegenwoordigt: zoet, zout, zuur, bitter en scherp. Zo kan iedereen zijn maaltijd aanpassen aan zijn persoonlijke behoeften afhankelijk van zijn smaak en/of gezondheid. Ideaal als je weet dat eiwittypes bijvoorbeeld een grote behoefte hebben aan zout terwijl koolhydraattypes maaltijden vaak ’te zoutig’ vinden.
Condimenten kunnen ook medicinaal ingezet worden. Ze kunnen dagelijks gebruikt worden in kleine hoeveelheden.
Enkele voorbeelden zijn gomasio, groentepickels, zuurkool, gedroogd zeewierpoeder, wortelloof met miso, zoete paprika met miso, lente-ui-miso, chutneys, gistvlokken, …
EEN VAN DE BEKENSTE CONDIMENTEN: GOMASIO
Geroosterd sesamzaad met geroosterd zeezout is een zeer gekend condiment in de plantaardige keuken. De zoute en bittere smaken vormen een ideaal evenwicht met het zoete van gekookte granen en bereide groenten.
Sesamzaad is een uitstekende bron van olie. Bovendien bevat het een makkelijk opneembaar calcium. De sesamzaadjes worden op een zacht vuurtje geroosterd tot ze lichtjes ‘opbollen’. Ook het zeezout wordt geroosterd tot het lekker begint te geuren. Daarna worden beiden geplet in de suribashi – mortier met ribbels om de zaadjes te pletten. Zo wordt elke zoutkorrel omgeven door olie waardoor zout makkelijker en dieper in je lichaam kan gebracht worden.
Gomasio strooi je meestal over gekookte granen en/of groenten.
De verhouding zeezout – sesamzaadjes kan aangepast worden naargelang:
– je stofwisselingstype: eiwittypes houden van zout en kunnen kiezen voor een verhouding van 1 deel zeezout op 20 delen sesamzaad. Voor koolhydraattypes die hun eten vaak te zout vinden, is de verhouding 1 deel zout op 25 delen sesamzaad aan te raden. Gemengde types zitten tussen beide andere types in. Een goede verhouding is 1 deel zout op 22,5 delen sesamzaad.
– je activiteit: hoe fysiek actiever je bent, hoe meer zout je kan verwerken. Heel actieve mensen kunnen gerust een verhouding van 1 deel zout op 18 delen sesamzaad nuttigen.
– je leeftijd: kinderen eten best niet te veel zout. Een goede kindergomasio maak je door een verhouding van 1 deel zout op 30 delen sesamzaad te nemen.
Gomasio is niet enkel een lekker condiment, het is versterkend voor je zenuwstelsel en het verlicht vermoeidheid.
Het is te koop in natuurvoedingswinkels maar vaak niet in een goede verhouding. Daarom is het aan te raden om het zelf te maken.